ZOEKEN

FFU liggers worden steeds vaker toegepast ook in het Nederlandse spoor.

FFU staat voor Fiber reinforced Foamed Urethane. Het materiaal is gemaakt van glasvezel en polyurethaan.  Bij de fabricage wordt polyurethaan onder hoge druk in het glasvezelpakket gedrukt. De dwarsligger bestaat hierdoor uit een homogeen mengsel en heeft overal de juiste, maar nog belangrijker gelijke materiaaleigenschappen. De kunststof dwarsligger is licht van gewicht waardoor het bijvoorbeeld goed toepasbaar is op een beweegbare spoorbrug en kent een lange levensduur van ongeveer 50 jaar.

Naast de lange levensduur en de lichtheid van het materiaal heeft de dwarsligger ook een dichte structuur en is volledig bewapeningsvrij.  Dat zorgt ervoor dat het materiaal bijna geen water opneemt. Het materiaal kan hoge tonnages aan, waardoor er zwaar beladen goederentreinen overheen kunnen rijden. Verder is het materiaal bijna voor honderd procent te recyclen, waardoor er geen afvalstoffen in het milieu terechtkomen.

Alom levert sinds een jaar deze ligger op de Nederlandse markt. De FFU is van origine een Japanse innovatie die wereldwijd al langer met succes wordt toegepast.

MEER PROJECTEN

Sterk in lightrail projecten: Alom

Uw partner in het spoor. Alom is ontwerper en leverancier van spoorwegmateriaal. Met onze visie waarin veiligheid en duurzaamheid van het spoor centraal staan, zijn wij een betrouwbare partner in het spoor. Een paar lightrail projecten voor u uitgelicht..

Alom levert mee aan een van de meest complexe spoorprojecten van Nederland

Alom levert het spoorbevestigingssysteem 140021 inclusief betonnen dwarsligger. Aan aannemer U-centRaal, een bouwcombinatie van BAM Rail en VolkerRail, levert Alom een compleet spoorbevestigingssysteem.