Kom je ons team versterken? We zoeken een Senior purchaser

ZOEKEN
18-02-2019

Alom levert de thermietlassystemen van partner Pandrol

Spoortechniek

 

Thermietlassen is een techniek waarbij spoorstaven met een temperatuur van ruim 2500 graden voegloos aan elkaar worden gelast. Dit gebeurt middels een emmer met daarin thermiet, een mengsel van ijzer en aluminiumpoeder. In de emmer gaat een ontsteker die een chemische reactie start waardoor de spoorstaven met elkaar worden verbonden. Thermietlassen wordt toegepast bij het lassen van alle type en kwaliteiten van spoorstaven inclusief groefrails en kraanrails.

Voordeel van thermietlassen is dat het proces gestandaardiseerd is en de lasser efficiënt kan werken in vergelijking met conventionele lastechnieken. “Voordelen van de Pandrol-laspakketten is dat het lassen snel en op een milieuvriendelijke manier gebeurt”, licht directeur Mark van den Rijen toe.

RailTech Europe

Er worden tijdens de RailTech Europe twee thermietlas systemen gedemonstreerd. Het eerste systeem zit in een stalen emmer welke kan worden voorzien van een speciaal filterdeksel. Van den Rijen: “De thermiet wordt in de emmer verbrand, waarbij veel rookvorming ontstaat. Dankzij het filter wordt deze rook opgesloten en geabsorbeerd, waardoor veiliger gewerkt kan worden. Dit is beter voor de gezondheid van lassers en hun collega’s in het spoor, maar biedt bijvoorbeeld ook voordelen bij het uitvoeren van werkzaamheden in tunnels.”

Doordat de zandmal op innovatieve wijze in de emmer zit, ligt het residu na het lassen los in de emmer waardoor het eenvoudig is te scheiden en kan de stalen emmer gewoon bij het oud ijzer. Hij wijst erop dat dergelijke ogenschijnlijk kleine verschillen veel tijd besparen en eraan bijdragen dat niet onnodig veel materiaal bij het restafval wordt gegooid, wat slecht is voor het milieu.”

Het tweede thermietlas-systeem dat wordt gedemonstreerd, zit in een kartonnen emmer. “Het voordeel van dit systeem is dat nagenoeg al het materiaal, inclusief de emmer, verbrandt. Daardoor heb je bijna geen restmateriaal om af te voeren, waarmee veel tijd kan worden bespaard. Doordat de emmer van karton is, is het systeem daarnaast ook nog voordeliger dan systemen met een ijzeren emmer.”

Geautomatiseerd proces

 

“Thermietlassen is een gestandaardiseerd proces, waardoor het minder foutgevoelig is en hiermee de kwaliteit van de las beter wordt geborgd. Met de ontwikkelingen die we presenteren tijdens de RailTech Europe wilt Alom een nieuwe stap maken naar een veiligere en duurzamere spoormarkt.”

Tijdens de RailTech worden naast de thermietlas demonstraties ook de aanverwante gereedschappen getoond in de stand van Alom.

MEER NIEUWS
15-07-2019

Proeftuin ProRail met FFU dwarsliggers.

ProRail heeft vorige week in het spoor tussen Zwolle en Heino een proeftuin ingericht met vier verschillende soorten alternatieve, duurzame dwarsliggers. Het gaat om een proef van twee jaar, waarbij de toepasbaarheid van de dwarsliggers wordt getest en tevens gekeken wordt naar de mate van geluids- en trillingsreductie.

09-05-2019

Lasapp gelanceerd door Pandrol op de spoormarkt.

De app is ontwikkeld voor het vinden en vastleggen van data over lasnaden en is ook beschikbaar voor de Nederlandse markt. Alom levert de thermietlas-systemen van producent & Partner Pandrol.

21-02-2019

Bescherm het spoor met Cu-Tex.

Ook in het spoor kennen we de problemen: onkruid wat veel beschadigt en erg hardnekkig is. Naast het bestrijden van de onkruiden, zoals de Japanse Duizendknoop, is het vanaf nu mogelijk een membraan doek naast het spoor te plaatsen. Dit doek is zo ontwikkeld dat het onkruid geen schade kan geven.

06-08-2018

Nieuw type anti spoorloopmatten gecertificeerd door ProRail

Alom heeft vanuit ProRail de officiële vrijgave verkregen voor de anti spoorloopmatten conform spc 000287 versie 2.

20-07-2018

Maatwerk voor Kunstwerk Oosteinde (Randstad Rail)

Alom maakt deze dagen de FFU liggers gereed voor Volkerrail. Begin augustus gaan de kunststof liggers het spoor bij Leidschendam- Voorburg in.

28-05-2018

Geslaagde presentatie nieuwe thermietlassen bij Alom

Alom gaat de thermietlas-systemen van producent Pandrol aan de Nederlandse markt leveren en spooraannemer VDM gaat deze techniek toepassen.

27-11-2017

Tracktex aangebracht in spoor Roermond

Het installeren van Tracktex scheelt veel onderhoud, waardoor er minder overlast is voor reizigers en vervoerders op het spoor. Bovendien is Tracktex een alternatief voor het aanbrengen van extra zandlagen ter bescherming onder het spoor. Onlangs is door Bam in opdracht van Prorail in het spoor Roermond- Weert 600 meter Tracktex aangebracht.

04-04-2017

Complete turn-key overwegen gemaakt van massief rubber

Een rubberen overweg die makkelijk van zijn plek te halen is, zonder de hele overweg los te hoeven maken. Deze oplossing bespaart veel tijd en bevordert veilig werken in het spoor.

23-11-2016

Nieuwe spoorbrug in Weesp met bevestiging van Alom

Met enorme precisie en groot vakmanschap is afgelopen periode de tweede nieuwe spoorbrug over de Vecht in Weesp ingevaren. De bruggen zijn stiller en kunnen sneller open en dicht. Bovendien is er nu ruimte voor meer treinen.

26-07-2016

Eind augustus opening Haags Startstation Erasmuslijn (HSE)

Het startstation HSE is onderdeel van het grotere project RandstadRail :de metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag. Alom mocht spoormateriaal leveren aan dit project.

06-06-2016

OV Saal

ProRail vernieuwt het spoor rond Schiphol. Voor de bouwcombinatie Nieuwe Meer Sporen heeft Alom dwarsliggers type 140021 geleverd

05-04-2016

Noord/Zuidlijn...

Noord/ Zuid lijn spoor is gedeeltelijk klaar met systeem van Alom. In de tunnels is 14,2 kilometer aan spoor op het beton gemonteerd. Hiervoor zijn 82.000 gaten in het beton geboord om met behulp van een speciale spoorbevestiging de rails te bevestigen. Dit is gebeurd met 82.000 ankers, geleverd door Alom...

11-03-2016

Beton dwarsligger type NS90 ligger van Alom

Beton dwarsligger type NS90 ligger van Alom afgelopen periode beproefd en gecertificeerd volgen ProRail SPC00021.

04-06-2015

FFU kunststof dwarsligger audit geslaagd: vrijgave nu een feit

Het afgelopen jaar is gebleken dat de FFU dwarsligger technisch een kwalitatief hoog product is met specifieke eigenschappen voor het spoor. De audit in Japan was de afronding van de certificering.

24-01-2015

Filterdoek vermindert negatieve impact van kleivorming spoor

Kleivorming bij het spoor kan negatieve gevolgen hebben voor het treinverkeer. Doordat de klei bij slecht weer vermengt met regenwater, raakt de spoorballast sneller vervuild. Een toepassing waarbij een filterdoek de spoorballast van modder en klei scheidt, kan hierbij uitkomst bieden.

24-01-2015

Haags tramnetwerk verder uitgerust met ABC-railsysteem

Door de toepassing van het ABC-railsysteem in de traminfrastructuur wordt het spoorsysteem modulair opgebouwd. Daardoor hoeft de spooraannemer bij het vervangen van de spoorstaaf alleen de bovenlaag te verwijderen en kan de dure onderlaag op zijn plek blijven.

01-01-2015

“Levensduur verlengen is de meest duurzame maatregel”

Als toeleverancier van spoorwegmaterialen werkt Alom mee aan een duurzame manier van transport voor personen en goederen. Alom zet zich in om ontwikkeling van het spoor de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.