Kom je ons team versterken? We zoeken een Senior purchaser

ZOEKEN
24-01-2015

Filterdoek vermindert negatieve impact van kleivorming spoor

Tracktex

“Het is belangrijk dat de klei uit de spoorballast wordt gehouden, omdat de ballast een functionele dempende werking heeft. Als de dempende werking er niet meer is, dan kan de ligging van het spoor veranderen”, zegt directeur Mark van den Rijen van Alom. Alom is leverancier van de filterdoek Tracktex dat komt van de Britse fabrikant Geofabrics.

Klei-ondergrond

Tracktex bestaat uit een filter dat tussen twee doorlaatbare geotextielen is geperst. Van den Rijen: “Het gaat om een filterdoek met een uniek membraam wat twee kanten uit werkt. Regen kan niet door het membraam en vloeit daardoor via de zijkant weg. Tegelijkertijd wordt het water onder de filterdoek, naar boven geleid. Dat kan doordat het membraam zich opent onder de druk van een passerende trein. De klei kan echter niet door het filter heen. Daarmee heb je een stabiele, droge ondergrond.”

In Nederland kampt men op verschillende plekken met kleivorming rondom het spoor wat tot verstoringen van het treinverkeer kan leiden. “Bij spoorlijnen zoals de Zeeuwse Lijn is regelmatig onderhoud nodig omdat de kwaliteit van het spoor vanwege klei sneller achteruitgaat. Daar moet het spoor vaker gestopt worden.”

Spooronderhoud

“De oude methode tegen kleivorming onder in het spoor is om bij het zand de kleilaag af te graven en te vervangen door een zand pakket in combinatie met een standaard filterdoek. Om deze tijdrovende werkzaamheden zoveel mogelijk uit te stellen, worden er stopmachines ingezet.” Stoppen is een andere woord voor het spoor opnieuw in een strakke lijn brengen. Stoppen wordt gedaan door een spooronderhoudsmachine die gebruikt wordt voor het lichten en schiften (zijdelings verplaatsen) van het spoor. Tijdens deze werkzaamheden kunnen er geen treinen rijden. Door het toepassen van Tracktex hoeft de kleilaag niet meer afgegraven te worden.

In het Verenigd Koninkrijk, waar men net als in Nederland kampt met kleivorming én hevige regenval, wordt Tracktex al een aantal jaren in het spoor toegepast. Van den Rijen: “Het filterdoek vervangt het zandpakket dat nu onder het spoor ligt. Dit materiaal is specifiek bedoeld voor klei-ondergronden.”

Vrijgave

“Tracktex is een duurzame en naar verhouding goedkoop alternatief voor het opnieuw aanbrengen van zandlagen. Door het gebruik van Tracktex hoeft er minder vaak onderhoud gepleegd te worden en kun je terug naar de standaard onderhoudsfrequentie. Verder is er minder CO2-uitstoot doordat er geen vrachtwagens met zand op en neer hoeven te rijden.” Alom wacht op dit moment nog op een vrijgave voor het gebruik van Tracktex op het Nederlandse spoor. Die is op dit moment in behandeling.

 

MEER NIEUWS
15-07-2019

Proeftuin ProRail met FFU dwarsliggers.

ProRail heeft vorige week in het spoor tussen Zwolle en Heino een proeftuin ingericht met vier verschillende soorten alternatieve, duurzame dwarsliggers. Het gaat om een proef van twee jaar, waarbij de toepasbaarheid van de dwarsliggers wordt getest en tevens gekeken wordt naar de mate van geluids- en trillingsreductie.

09-05-2019

Lasapp gelanceerd door Pandrol op de spoormarkt.

De app is ontwikkeld voor het vinden en vastleggen van data over lasnaden en is ook beschikbaar voor de Nederlandse markt. Alom levert de thermietlas-systemen van producent & Partner Pandrol.

21-02-2019

Bescherm het spoor met Cu-Tex.

Ook in het spoor kennen we de problemen: onkruid wat veel beschadigt en erg hardnekkig is. Naast het bestrijden van de onkruiden, zoals de Japanse Duizendknoop, is het vanaf nu mogelijk een membraan doek naast het spoor te plaatsen. Dit doek is zo ontwikkeld dat het onkruid geen schade kan geven.

18-02-2019

Alom levert de thermietlassystemen van partner Pandrol

Alom levert de thermietlas-systemen van producent & Partner Pandrol op de Nederlandse markt. “De laspakketten van Pandrol worden als mondiaal marktleider al decennia lang toegepast in het spoor, en ook in Nederland zijn de certificaten reeds behaald”, zegt directeur Mark van den Rijen van Alom BV.

06-08-2018

Nieuw type anti spoorloopmatten gecertificeerd door ProRail

Alom heeft vanuit ProRail de officiële vrijgave verkregen voor de anti spoorloopmatten conform spc 000287 versie 2.

20-07-2018

Maatwerk voor Kunstwerk Oosteinde (Randstad Rail)

Alom maakt deze dagen de FFU liggers gereed voor Volkerrail. Begin augustus gaan de kunststof liggers het spoor bij Leidschendam- Voorburg in.

28-05-2018

Geslaagde presentatie nieuwe thermietlassen bij Alom

Alom gaat de thermietlas-systemen van producent Pandrol aan de Nederlandse markt leveren en spooraannemer VDM gaat deze techniek toepassen.

27-11-2017

Tracktex aangebracht in spoor Roermond

Het installeren van Tracktex scheelt veel onderhoud, waardoor er minder overlast is voor reizigers en vervoerders op het spoor. Bovendien is Tracktex een alternatief voor het aanbrengen van extra zandlagen ter bescherming onder het spoor. Onlangs is door Bam in opdracht van Prorail in het spoor Roermond- Weert 600 meter Tracktex aangebracht.

04-04-2017

Complete turn-key overwegen gemaakt van massief rubber

Een rubberen overweg die makkelijk van zijn plek te halen is, zonder de hele overweg los te hoeven maken. Deze oplossing bespaart veel tijd en bevordert veilig werken in het spoor.

23-11-2016

Nieuwe spoorbrug in Weesp met bevestiging van Alom

Met enorme precisie en groot vakmanschap is afgelopen periode de tweede nieuwe spoorbrug over de Vecht in Weesp ingevaren. De bruggen zijn stiller en kunnen sneller open en dicht. Bovendien is er nu ruimte voor meer treinen.

26-07-2016

Eind augustus opening Haags Startstation Erasmuslijn (HSE)

Het startstation HSE is onderdeel van het grotere project RandstadRail :de metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag. Alom mocht spoormateriaal leveren aan dit project.

06-06-2016

OV Saal

ProRail vernieuwt het spoor rond Schiphol. Voor de bouwcombinatie Nieuwe Meer Sporen heeft Alom dwarsliggers type 140021 geleverd

05-04-2016

Noord/Zuidlijn...

Noord/ Zuid lijn spoor is gedeeltelijk klaar met systeem van Alom. In de tunnels is 14,2 kilometer aan spoor op het beton gemonteerd. Hiervoor zijn 82.000 gaten in het beton geboord om met behulp van een speciale spoorbevestiging de rails te bevestigen. Dit is gebeurd met 82.000 ankers, geleverd door Alom...

11-03-2016

Beton dwarsligger type NS90 ligger van Alom

Beton dwarsligger type NS90 ligger van Alom afgelopen periode beproefd en gecertificeerd volgen ProRail SPC00021.

04-06-2015

FFU kunststof dwarsligger audit geslaagd: vrijgave nu een feit

Het afgelopen jaar is gebleken dat de FFU dwarsligger technisch een kwalitatief hoog product is met specifieke eigenschappen voor het spoor. De audit in Japan was de afronding van de certificering.

24-01-2015

Haags tramnetwerk verder uitgerust met ABC-railsysteem

Door de toepassing van het ABC-railsysteem in de traminfrastructuur wordt het spoorsysteem modulair opgebouwd. Daardoor hoeft de spooraannemer bij het vervangen van de spoorstaaf alleen de bovenlaag te verwijderen en kan de dure onderlaag op zijn plek blijven.

01-01-2015

“Levensduur verlengen is de meest duurzame maatregel”

Als toeleverancier van spoorwegmaterialen werkt Alom mee aan een duurzame manier van transport voor personen en goederen. Alom zet zich in om ontwikkeling van het spoor de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.